Sinningiile din colecția mea de-a lungul timpului


Sinningia Red Sleeve – una din cele mai frumoase Sinningii

Alături de Kohlerii Sinningiile sunt alte plante preferate din familia Gesneriaceae. Sunt plante de diverse mărimi cu flori simple sau involte, Culorile acoperă aproape toată gama de culori.

Sinningia Amanda’s Panny – hibrid (M. (Belisle) –  florile orange-roz, cu lobi nu foarte mari, în interiorul florii un desen liniar. Frunzele verde strălucitor.
Sinningia Amanda Panny 5 * Sinningia Amanda Panny 4
Sinningia An’s Nyx -hibrid Taiwan (Vivian Liu) – acest hibrid este foarte special. Culoarea galbenă este destul de rară la hibrizii de gesneriaceae dar și la alte specii. Cu atât mai mult florile involte. În anumite condiții florile se pigmentează foarte discret cu pete foarte fine roz. Frunzele verde strălucitor au perișori aspri (limbă de pisică). Planta ramifica bine și înflorește repede și abundent.
Sinningia An's Nyx 8 * Sinningia An's Nyx 12
Sinningia Baby Blues – hibrid () planta nu crește mare, frunzele verzi satinate fac o combinație frumoasă cu albastrul azuriu al florilor. Florile au florma de la slipper în interior dunga albă cu puncte specifică slipper-ului.
Sinningia Baby Blues 21 * Sinningia Baby Blues 18
Sinningia Bleu Ciel – hibrid () – În anul 2010 am achiziționat această minunată Sinningie. Au trecut 4 ani, în continuare o admir iar florile ei ma fascinează de fiecare dată când le privesc. Nuanță de bleu a florilor este unică, forma lor, la fel. Frunzele de asemenea sunt speciale, pe fondul verde apar variegații ciocolatii în condiții favorabile. Încă două calități, este foarte floriferă și rezistentă. O ador 🙂 
Sinningia Blue Ciel 17 * Sinningia Blue Ciel 24
Sinningia California Gold
– hibrid USA (Dale Martens) – Best Sinningia, flori în nuanțe de roz-piersică au o forma frumoasă iar in interior are desen liniar mov-albastrui.  Frunze verzi oval-rotunde. Tulpina viguroasă, talia medie. Infloreste repede, este rezistentă.
Sinningia California Gold 18 * Sinningia California Gold 8
Sinningia Cherry Sprite ( Purple) – hibrid (Mike Kartuz) – minisinningie cu flori purpurii.Este varianta sport.
Sinningia Cherry Sprite 2 * Sinningia Cherry Sprite 3
Sinningia Cindy-Ella – hibrid USA (C. W. Nixon / 1971) – minisinningie cu flori interesante în două culori. Lobii de sus sunt mai mici și colorați lila, ceilalți au culoarea  albă cu desen punctat lila. Marginile ușor ondulate. .
Sinningia Cindy-Ella 5 * Sinningia Cindy-Ella 6
Sinningia Conspicua – specie – Florile galben lămâie și parfumate, acestea sunt punctele ei forte. Culoarea galbenă din interiorul florii este mai intensă pe care apar linii maronii. Foliajul verde crud cu perișori aspri.
Sinningia Conspicua 10 * Sinningia Conspicua 13
Sinningia Electric Red – hibrid Taiwan – minisinningie a cărei culoarea este electrizantă, roșu-ciclamen. Mijlocul alb presărat cu puncte în aceeași culoare cu floarea. Marginile zimțate .
Sinningia Electric Red 9 * Sinningia Electric Red 12

Sinningia Electric Lila– hibrid Taiwan – minisinningie  culoare lila. Mijlocul alb presărat cu puncte în aceeași culoare cu floarea. Marginile zimțate. Obtinuta din autopolenizarea Sinningiei Electric red.
Sinningia Electric Lila 7 Sinningia Electric Lila 8


Sinningia Eumorpha Saltao (Saltăo) – specie – Flori albe cu interiorul albastru-lila pe care apar două dungi galbene.  Pe lobii inferiori pot apare linii discrete albastru-lila. Crește bine la semiumbră. Frunzele verzi.
Sinningia Eumorpha Saltao 10 * Sinningia Eumorpha Saltao 9
Sinningia EW’s Pink Pearl – hibrid Hong Kong (Eva Wan) – culori diafane pe o floare cu forma frumoasă. Rozul sidefat împreună cu galbenul lămâie se îmbină atât de frumos. Un pic de contrast este dat de liniile ciocolatiu deschis din interiorul florii.  Frunzele în ton cu floarea, verzi-gălbui fac ca întreaga planta să fie o armonie de culori pastelate.
Sinningia EW's Pink Pearl 13 * Sinningia EW's Pink Pearl 17
Sinningia EW’s Spring Melody – hibrid Hong Kong (Eva Wan) – nuanțele de roz ‘grenadine’ pe lobii superiori si roz-lila pe cei inferiori dau farmecul acestei sinningii. Floarea are o forma rotunjită, este destul de mare. În interior se conturează un desen liniar bordo. Pe lobii laterali apare o dungă albă ca un semicerc. Foliajul verde-gălbui cu perișori aspri.
Sinningia EW's Spring Melody 12 * Sinningia EW's Spring Melody 14
Sinningia Florianopolis – specie – Frunzele acestei sinnningii sunt au o textura cu totul deosebită, nu sunt netede, sunt brobonate. De la acest aspect mai este cunoscută și sub numele de bullata. Planta pare îmbrăcată cu un puf lânos alb. (tulpina, tija florala și a frunzei, sepalele). Floarea nu este mare are culoarea corai fosforescent cu puncte roșii.
Sinningia Florianopolis 1
Sinningia Gabriel’s Horn – hibrid – floarea neobișnuită, cu doua rânduri de petale. Două nuanțe de roșu cu ușoare tente de albastru-violet. Frunzele verde-brad. O putem încadra în categoria minisinningia. Este foarte floriferă. Best sinningia.
Sinningia Gabriel s Horn 12 * Sinningia Gabriel s Horn 14
Sinningia HCY’s Merry go round – hibrid Taiwan (HUNG Chia-Yu – (Mr. Rick Hung)) – Altă sinningie de top. Forma florii este unică, două rânduri de petale aproape suprapuse cu o nuanță de mov-liliac. Interiorul este presărat cu puncte și linii mov închis. Foliajul verde. Pe verso frunza este roșiatică la fel tulpina și petiolul. 
Sinningia HCY's Merry go round 10 * Sinningia HCY's Merry go round 9

Sinningia HCY’s Perfumer– hibrid Taiwan (HUNG Chia-Yu – (Mr. Rick Hung)) – Una din cele mai frumoase Sinningii. Flori mari comparativ cu altele, culori pastelate cu ușoară tentă vintage. Dar punctul ei forte este parfumul. Un parfum suav, deosebit. Cu cât temperatura este mai mare cu atât parfumul este mai sesizabil. Nuanțele culorilor pot varia de asemenea în funcție de condițiile mediului (lumină, temperatură, calitatea solului).
Sinningia HCY's Perfumer 7. * Sinningia HCY's Perfumer 11

Sinningia Heartland’s Double Dilly –  hibrid USA (Dale Martens) – este o minisinningia cu flori duble. Rozul cald ceva mai intens spre margini și interiorul florii unde se formează un desen venos .
Sinningia Heartland's Double Dilly 1 * Sinningia Heartland's Double Dilly 3

Sinningia Isa’s Moonlit Dancer
Sinningia Isa's Moonlit Dancer 5 * Sinningia Isa's Moonlit Dancer 8

Sinningia Kevin Garnett – hibrid  (Tim Tuttle, PA) obținut în 2000 din S.Tropical Twilight x S. Playful Porpoise. A fost plantat în noiembrie 2000, prima înflorire  în septembrie 2001. Este floriferă, crește în poziție verticală. viguroasă. Frunzele verde închis ascuțite. Florile roz-lila cu dublă corolă.
Sinningia Kevin Garnett 1 Sinningia Kevin Garnett 3

 Sinningia Lena’s vita – hibrid Suedia (Lena Svensson) – Florile mari asemănatoare celor de la Slipper dar cu lobii mai mari, diferențiați, cu ușoare ondulări.  În mijloc albul devine gălbui. Frunzele sunt satinate, cu nervuri evidențiate iar marginile zimțate.
Sinningia Lena s vita 10 * Sinningia Lena s vita 11

Sinningia Luci’s Dual Soul  – hibrid Romania (Lucica H. Petcu / 2014) –
Sinningia Luci's Dual Soul 1 Sinningia Luci's Dual Soul 3

Sinningia Luci’s Dragonfly  – hibrid Romania (Lucica H. Petcu / 2014) –
Sinningia Luci's Dragonfly 5 * Sinningia Luci's Dragonfly 7

Sinningia Luci’s Dragonfly Pink – hibrid Romania (Lucica H. Petcu / 2014) – Planta acestui hibrid este o planta compactă, cu distanța internodală mică. Frunzele verde închis sunt lucioase cu formă ovală. Florile în două tonuri, alb și roz iar interiorul cu model interesant. Dungă galbenă în mijloc cu pete mov în ambele parți din care pornesc linii mov.
Sinningia Luci's Dragonfly Pink 4 * Sinningia Luci's Dragonfly Pink 5

Sinningia Luci’s Pink Fondant – hibrid Romania (Lucica H. Petcu / 2014) –
Sinningia Luci's Pink Fondant 7 *  Sinningia Luci's Pink Fondant 8

Sinningia Luci’s My beauty – hibrid Romania (Lucica H. Petcu / 2013) -O planta cu totul excepțională. Atât floarea cât și foliajul sunt deosebite. Crește frumos, compact, cu o ținută ca de balerină. Frunzele verzi cu luciu pe ele în funcție de anotimp și luminozitate pot avea pete ciocolatii pe ele. Florile tubulare sunt fine, culoarea lor greu de descris, un blue ciel cu irizații lila. Pe petale apar linii foarte fine puțin mai intens la colorate. Forma florii este de asemenea unică, o trompetă perfectă. Înflorește repede în mai multe serii. Este o planta rezistentă, nu necesită condiții deosebite.

Sinningia Luci's My beauty 7 * Sinningia Luci's Dual Soul 1

Sinningia Luci’s Pink Cloud– hibrid Romania (Lucica H. Petcu / 2017) – Planta are flori delicate în nuanțe diafane, roz și alb în exterior, galben, blue și lila în interior. Forma flori foarte frumoasă cu ușoară ondulare a petalelor. Foliajul verde deschis, forma frunzelor ovală.

Sinningia Luci's Pink cloud 1Sinningia Luci's Pink cloud 2Sinningia Luci's Pink cloud 3
Sinningia Mark Twain – hibrid Taiwan (HUNG Chia-Yu – (Mr. Rick Hung)) – după multe căutări cred ca am găsit hibridizatotul acestei minunate minisinningii. Într-un catalog se specifică că sunt două variante, una la fel cu aceasta pe care o prezinte iar cealaltă varianta roz. Planta are o dezvoltare rapidă, înflorește foarte bine, florile durabile sunt mari (față de alte mini) Culoarea mov-lavandă cu dungi mai închise și gâtul alb fac floarea foarte elegantă. Înfloreste de mai multe ori pe sezon. Una din preferatele mele.
Sinningia Mark Twain 10 * Sinningia Mark Twain seminte 8
 Sinningia Mercury – hibrid (Wojcik) – culorile florilor ne pun la încercare atunci când trebuie sa le descriem. Un fel de roze aș spune cu dungi și puncte stacojii. O floricică fina pe o planta mică.
Sinningia Mercury 1
Sinningia Miss AJ – hibrid  Hong Kong (AJ Koo) – Florile foarte lungi și fine cu tubul alb și corola roz-sidefată cu desen discret de linii și puncte ciocolatii sunt o încântare. Frunzele mici, zimțate sunt colorate verde închis. Planta este și ea delicată, fină.  .
Sinningia Miss AJ 13 * Sinningia Miss AJ 16
Sinningia Orange – hibrid Taiwan – minisinningie simpatică. Culoarea portocalie în combinație cu roșu-bordo al punctelor plus o tentă de magenta în interior o fac foarte veselă și deosebită.
Sinningia Orange 2 * Sinningia Orange 5
 Sinningia Razzmatazz – hibrid (Kiku Shinomura) – microsinningia. O mică bijuterie cu flori în două nuanțe. Florile au o formă frumoasă, lobii de sus sunt mov-lila ceilalți sunt albi conturați cu o bordura blue. În mijloc câteva puncte mov-lila.
Sinningia Razzmatazz 11 * Sinningia Razzmatazz 9
Sinningia Red Raindrops – hibrid USA (Paul Cummiskey) – o floare cu o formă diferită față de majoritatea minisinningiilor. Este mult mai lungă, corola se deschide frumos iar culoarea roșie catifelată ne duce cu gândul la o coridă pentru că transmite o energie emoționantă.
Sinningia Red Raindrops 8 * Sinningia Red Raindrops 20
Sinningia Red Sleeve – hibrid Taiwan (HUNG Chia-Yu – (Mr. Rick Hung)) – pe ea o ador, este o best, best sinningia. Totul este frumos la ea. Întrepătrunderea de roz deschis (fondul) și roz închis punctele foarte mici și dese cu margine conturată pe corola dublă este minunată. Floarea este mare, frunzele sunt mici, verde închis, pe verso frunzele sunt roșiatice la fel tulpina și petiolul.
Sinningia Red Sleeve 8 * Sinningia Red Sleeve 9
Sinningia Seminole – hibrid USA ( Marcia Belisle ) are un fin miros de lămâie. Florile roșii-cărămizii cu o formă frumoasă. În mijloc dunga mult mai închisă la culoare este străbătută de altă dungă subțire și punctată albă. Sinningia Conspicua fiind un părinte ancestral de unde a preluat mirosul de lămâie.
Sinningia Seminole 12 * Sinningia Seminole 8

Sinningia SimSim Cherry Punch – hibrid Ucraina () –
Sinningia SimSim Cherry Punch 1 Sinningia SimSim Cherry Punch 2

Sinningia Strossel – hibrid Suedia (Rakel Dittmer ) – o minisinningie foarte nostimă. Florile alb-lila presărate cu puncte mov pe toată suprafața o fac foarte veselă și specială. Frunzele verde-oliv.
Sinningia strossel 9 * Sinningia strossel 8

Sinningia Sweet Pink – hibrid Taiwan –
Sinningia Sweet Pink 1 * Sinningia Sweet Pink 2

Sinningia Texas Zebra – hibrid USA (Dale Martens) – alt hibrid reușit. Nuanța de lila foarte soft în combinație cu dungile mult mai închise și care sunt pe toată suprafața corolei fac ca floarea să fie foarte elegantă. Numele i se potrivește foarte bine.
Sinningia Texas Zebra 8 * Sinningia Texas Zebra 9
Sinningia Ugly Girl – hibrid USA (Margery Anderson-Clive) – Ugly Girl  chiar nu este urâtă, în mod sigur numele ei a fost dat ca un alint. Floarea roz-somon cu margine lată în aceeași nuanța. Interiorul ivoir cu dungi bine definite mov. Frunzele verde deschis.  Ugly Girl un ‘must have’.
Sinningia Ugly Gril 10 * Sinningia Ugly Gril 8

3 comments

  1. Geta says:

    O colectie minunata si impresionanta, felicitari Lucica pentru munca depusa !

  2. petronela says:

    Super de dragalase ,,o sa ai de vanzare ? multumesc !

  3. Ioana says:

    Sunt foarte frumoase. De unde pot fi cumparti rizomi sau bulbi din toate frumusetile acestea? Tare mult imi plac. As cumpara daca cineva vinde la noi dar nu una sau doua culori cat mai multe ca nu pot sa aleg atat de frumoase sunt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *