Zi înghețată / Frozen day
Iarna se dovedește a fi capricioasă și imprevizibilă. Ieri și astăzi am avut parte de o ploaie înghețată. Astfel ziua de astăzi s-a transformat într-o zi înghețată iar totul a încremenit sub statul de cleștar al gheții.
Zi înghețată / Frozen day
Iarna se dovedește a fi capricioasă și imprevizibilă. Ieri și astăzi am avut parte de o ploaie înghețată. Astfel ziua de astăzi s-a transformat într-o zi înghețată iar totul a încremenit sub statul de cleștar al gheții.
Pasiune și răbdare, acestea sunt cuvintele pentru ceea ce am să vă spun. Kohleria este printre preferate mele, am crescut această plante destul de mult timp astfel încât să-i cunosc o parte din cerințe, ca să nu spun taine. Spun o parte pentru că întotdeauna există ceva ce credem că știm dar se dovedește a nu fi chiar așa.
Fiind o plantă pe care nu o găsim prea ușor (doar la colecționarii și în anumite condiții la diverse asociații) am încercat diverse modalități de înmulțire. Înmulțirea prin rizomi (cea mai cunoscută), prin lăstari și prin semințe. Ar mai fi fost una, cea prin frunze, pe care nu am testat-o, celelalte variante fiind mai comode. Un alt aspect al inconvenientului a fost că frunzele Kohleriilor nu sunt prea mari și nici așa de cărnoase ca în cazul violetelor africane.
Pentru ca unul din hbrizii mei, Kohleria Luci’s Rays a făcut un foliaj extrem de frumos, sănătos cu frunzele mari, am hotărăt să testez și înmulțirea prin frunze.
Deși a durat cam mult rezultatul îl puteți vedea în fotografiile prezentate mai jos.
Pe scurt am pus 3 frunze mari și sănătoase în apă. După ceva timp am observat că au început să apară rădăcinile. Am lăsat ca acestea să se îndesească apoi le-am transplantat în substrat. După încă alte săptămâni de așteptate priviți rezultatul.
Concluzia: Pasiune și răbdare / Passion and patience
Kohleria Luci’s Rays – Plante de la care am recolat frunzele.
Rezultatul
Concluzia: Pasiune și răbdare / Passion and patience
Despre gesneriaceae
Plantele care fac parte din familia Gesneriaceae au devenit extrem de îndrăgite.
La începutul anilor 2000 nu foarte multă lume avea cunoștință despre acestea. În afara cunoscătorilor (aici mă refer la botaniști și horticultori) , a celor pasionați și a colecționarilor puține persoane știau de ele.
O dată cu extinderea internetului, ele au început să fie cunoscute și apreciate de cât mai multe persoane din întreaga lume.
Există în (USA, Suedia și altele țări) asociații care promovează și organizează expoziții dedicate acestor plante.
Datorită frumuseții și a faptului că nu sunt foarte greu de cultivat în interior iubitorii acestor plante au început să creeze plante noi (hibrizi). Hibrizii noi apăruți sunt din ce în ce mai interesanți, mult mai atrăgători, unii de-a dreptul spectaculoși.
Plantele din această familie cuprind foarte multe genuri și specii plus foarte mulți hibrizi.
Pentru a vă putea bucura de aceste plante nu aveți nevoie de prea multe. În primul rând este pasiunea, comunicarea cu ele apoi asigurarea condițiile de mediu. Condițiile nu sunt greu de asigurat, toate trebuie să fie echilibrate. Aici mă refer la temperatură, umiditate, lumină.
Pentru exemplificare puteți vizualiza mai jos câteva fotografii. Sper să vă atragă interesul și apoi plăcerea de a le deține.
Achimenes
Episcia
Kohleria
Gloxinia
Sinningia
Saintpaulia / Violeta africană
Dacă afară este foarte frig, -14C și ceva zăpadă, în casă violetele mele nu par deranjate. Din contră unele sunt înflorite altele se pregătesc. Aparent aceste plante par sensibile și delicate. Nu este întocmai așa, în momentul în care reușim să le descifram secretele vom putea să ne bucurăm de florile lor aproape tot timpul anului. Un secret al păstrării violetelor cât mai mult timp, atât al plantei cât și al duratei de înflorire, este ca planta să fie ținută la lumină și la o temperatură constantă. O violetă poate suporta o temperatura de 12C – 14C o perioadă lungă de timp și poate înflori spectaculos. Umiditatea solului este extrem de importantă, la fel ca temperatura ea trebuie să fie constantă. Excesul de apă este fatal. Insuficiența apei duce la pierderea frunzelor bazale și la dezechilibrarea plantei. Dacă reușim să comunicăm cu planta, să o simțim în mod sigur ne vom bucura de ea mulți ani.