Primul hibrid românesc de Kohleria – ‘Luci’s Baby One’ ———— The first Romanian hybrid of Kohleria – ‘Luci’s Baby One’

Kohleria ‘Luci’s Baby One’ – hibrid Romania (Lucica H. Petcu / 2013)

Vă prezint primul hibrid românesc de Kohleria al cărui nume este  ‘Luci’s Baby One’. Sunt foarte încântată de reușită și de ceea ce am obținut.
Kohleria Luci's Baby One 39 * Kohleria Luci's Baby One
De ce spun acest lucru, pentru că nu a fost ușor. Informații despre hibridizarea Kohleriilor sunt foarte puține, la noi în țară deloc. Nu mi-a fost ușor să culeg informații, crâmpeie de informații și tot ceea ce era legat de ele. Am prietene în afară care fac hibridizări. Nu am îndrăznit să le întreb, am reținut de la ele ceea ce au putut spune . Pe un forum străin cineva a prezentat hibrizi de Episcia deosebiți. A primit o întrebare prin care era rugată să spună cum a făcut. Foarte drăguță a furnizat câteva informații dar și-a cerut scuze spunând că nu poate divulga toate secretele. Pe bună dreptate, este o muncă de cercetare, o munca care necesită mult timp, sunt multe întrebări la care vrei răspuns, pentru a reuși și a obține ceva interesant și frumos. Pe lângă timp mai trebuie material de lucru, soiuri deosebite de plante, asigurarea condițiilor ca planta să dezvolte capsula de semințe și creștere a noilor plăntuțe. Hibridizarea Kohleriilor este ceva mai greu de realizat pentru că marea majoritate sunt plante sterile. Din prima capsulă de semințe obținută nu a răsărit nimic. Într-un final am reușit să obțin câteva plante din cea de a doua hibridizare. Nu toate semințele au germinat, dar a fost bine.
O mică prezentare a evoluției Kohleriei  ‘Luci’s Baby One‘.La câteva zile  si apoi dupa 3 săptămâni de la prima transplantare.
Kohleria Luci's Baby 2 *Kohleria Luci's Baby 7

Vă închipuiți de câtă grija și atenție a beneficiat tânăra mlădiță. Încet, încet firava plăntuța prinde puteri și începe să arate ca o Kohlerie. Recunoștința ei nu întârzie, din zi în zi dezvoltarea ei este evidenta.

Kohleria Luci's Baby 9 * Kohleria Luci's Baby 10
Și iată primul boboc se ivește

Kohleria Luci's Baby 11 * Kohleria Luci's Baby 14
Emoția și nerăbdarea sunt din ce în ce mai mari. Multe întrebări, cum va fi floarea, sa nu fie mică. Dar culoarea? Pana acum planta arata mai mult decât bine.

Bobocul crește vizibil de la o zi la alta dar tot mi se pare că mai este mult până voi vedea floarea deschisă.

Kohleria Luci's Baby One 17 * Kohleria Luci's Baby One 18
Î
ncă puțin, puțin si gata însă curiozitatea mă îndeamnă să desfac o petală. Ceea ce am observat nu a fost ceva deosebit. Părea ceva comun. A doua zi floarea s-a deschis. O floare cu nimic specială de 2,5 cm.
Kohleria Luci's Baby One 19 * Kohleria Luci's Baby One 20
Deja mă gândeam la viitoare plantă, poate ea va fi mai alftel. Ei bine nu am avut dreptate să fiu dezamăgită. Cu fiecare zi care a trecut minunata mea Kohlerie a devenit tot mai frumoasă. Într-o săptămână parca s-a metamorfozat. Floarea a luat o formă ca de fluture, culoarea mult diferita iar dimensiunea s-a dublat ajungând la 5 cm.
Kohleria Luci's Baby One 22 * Kohleria Luci's Baby One 23
Kohleria Luci's Baby One 26 * Kohleria Luci's Baby One 27
Kohleria Luci's Baby One 31 * Kohleria Luci's Baby One 33
Kohleria Luci's Baby One 34 * Kohleria Luci's Baby One 35
Kohleria Luci's Baby One 38 *  Kohleria Luci's Baby One 39
Kohleria Luci's Baby One 41 * Kohleria Luci's Baby One 43
Fiind  prima care a înflorit, am numit-o ‘Luci’s Baby One’. S-a dovedit a fi un hibrid mai mult decât reușit.

Caracteristici Kohleria ‘Luci’s Baby One
Florile mari (trec ușor peste 5 cm), cu forma foarte frumoasă, două nuanțe de roșu-roze cu două desene diferite. Cele 2 petale superioare au culoarea roșu celelalte trei roșu-roze cu puncte mari. La terminarea tubului floral apar mici pete aurii iar marginile petalelor inferioare prezintă zimțișori foarte fini. Frunzele extrem de frumoase, verde închis cu desen venos maro care gofrează frunza.Tulpina viguroasă, colorată în vișiniu, talie medie 20-30 cm. A înflorit repede, la 10 luni de la semănatul semințelor. Bobocii se dezvoltă repede. Florile după câteva zile iau o ușoară formă de fluture. Tija florală este viguroasă încât susține foarte bine floarea mare. Florile durabile, se mențin 1 luna de zile de la deschiderea bobocului. Se dezvoltă câte 2-3 tije de flori la axila florilor. În lumina clară și strălucitoare a verii florile au o culoare mai mult decât specială, roze cu irizații blue.

Acum sunt în așteptarea florilor de la surorile ei plus altele de la noile hibridizări.

UPDATE 18 Mai 2020

Pe data de 15 Mai 2013 s-a deschis floarea de la primul meu hibrid de Kohleria, Luci’s Baby One. O floare la prima vedere comună, însă numai după 2 zile avea să se transforme într-o superbă și deosebită floare. O floare mare (comparativ cu majoritatea florilor de kohleria) cu o nuanță de roșu-rose pudrat. Floarea a luat și o ușoara formă de fluture. Foliajul frumos, planta destul de compactă și viguroasă. Din păcate eu am pierdut-o, sper însă ca unde în lume florile ei minunate să zâmbească și să bucure pe cel/cea care o deține. Într-o zi poate va reveni din nou pe la mine. Din zecile de foto făcute, aleg cu greu una.

4 comments

 1. Monica says:

  Este o splendoare!!

 2. Lucica says:

  Este o frumusete Monica, acum astept cu nerabdare inca 2 acum 🙂

 3. Geta says:

  E minunata, imi place foarte mult ! Te felicit Lucica, ai avut multa rabdare si ambitie sa realizezi un hibrid romanesc de Kohleria !!!

  • Lucica says:

   Mă bucur tare mult Gina că ai poposit și în noua mea locație virtuală 🙂 . Merci mult pentru aprecieri, să știi că nu a fost ușor. Spre uimirea mea au ieșit niște hibrizi foarte speciali. Astăzi s-a deschis floarea celui de al doilea hibrid. Este foarte frumos și el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *