Pasiune și răbdare / Passion and patience

Pasiune și răbdare, acestea sunt cuvintele pentru ceea ce am să vă spun. Kohleria este printre preferate mele, am crescut această plante destul de mult timp astfel încât să-i cunosc o parte din cerințe, ca să nu spun taine. Spun o parte pentru că întotdeauna există ceva ce credem că știm  dar se dovedește a nu fi chiar așa.

Fiind o plantă pe care nu o găsim prea ușor (doar la colecționarii și în anumite condiții la diverse asociații) am încercat diverse modalități de înmulțire. Înmulțirea prin rizomi (cea mai cunoscută), prin lăstari și prin semințe. Ar mai fi fost una, cea prin frunze, pe care nu am testat-o, celelalte variante fiind mai comode. Un alt aspect al inconvenientului a fost că frunzele Kohleriilor nu sunt prea mari și nici așa de cărnoase ca în cazul violetelor africane.

Pentru ca unul din hbrizii mei, Kohleria Luci’s Rays a făcut un foliaj extrem de frumos, sănătos cu frunzele mari, am hotărăt să testez și înmulțirea prin frunze.

Deși a durat cam mult rezultatul îl puteți vedea în fotografiile prezentate mai jos.

Pe scurt am pus 3 frunze mari și sănătoase în apă. După ceva timp am observat că au început să apară rădăcinile. Am lăsat ca acestea să se îndesească apoi le-am transplantat în substrat. După încă alte săptămâni de așteptate priviți rezultatul.

Concluzia: Pasiune și răbdare / Passion and patience

 Kohleria Luci’s Rays – Plante de la care am recolat frunzele.

Kohleria Luci's Rays 8 Kohleria Luci's Rays 13

Rezultatul

Kohleria 9 test Kohleria 10 test Kohleria 11 test

Concluzia: Pasiune și răbdare / Passion and patience

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *