Muzeul Golești

O zi la Muzeul Golești este o adevărată teleportare în trecut. Aici se află un conac plin de farmec care a fost ctitorit în anul 1640 de Stroe Leurdeanu și Vișa din Golești. Timpul a fost nemilos cu el. În anul 1716 a fost distrus de un incendiu. A fost reconstruit la sfârșitul secolului al XVIII-lea de Banul Radu Golescu. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea conacul s-a ruinat el fiind restaurat între anii 1942-1943 apoi între anii 1960-1961.

Multe personalități ale veacurilor trecute au poposit aici, Constantin Brâncoveanu, Matei Basarab, Nicolae Bălcescu şi Carol I,

Ca muzeu ființează din anul 1939 din dorința regelui Carol al II-lea dezvoltându-se de-a lungul anilor. Pe lângă conac mai putem vizita o clădire unde a funcționat prima școală superioară din mediul rural cu învățământ gratuit accesibil copiilor din toate categoriile sociale.

În mijlocul rodului de verdeață din fața conacului este amplasat bustul marelui Dinicu Golescu.

Conacul.

Interiorul conacului are multe încăperi elegant mobilate cu mult rafinament și stil. Odată ce ai pătruns te simți deja ca făcând parte din acea epocă boierească înfloritoare.

Prima cameră este cea a copiilor, Camera de lucru, singura care păstrează caracteristicile inițiale ale construcției (cea din 1640). Pardoseala este din cărămidă de epocă.

Camera Zincăi Golescu, soţia lui Dinicu Golescu este alături de camera copiilor, ei fiind atent supreveghiați de mamă atunci când își făceau temele.

Salonul de Oaspeți, o încăpere elegantă cu mobilă în stil baroc. Pe pereții încăperii putem admira tablouri cu membrii familiei Goleşti. În salon se află un valoros pian cu coadă din a doua jumătate a sec. XIX. Un alt obiect interesant este soba tradițională cu olane.

Portret Zinca Golescu – Copie a originalului executata de autor. pictorul Nocolae Grant în anul 1943.

O cameră decorată cu totul aparte (în stil oriental) denumită Camera Orientală ne atrage atenția. Obiectele sunt aduse din Istanbul pentru a crea atmosfera specifică și unică a orientului. Obiectele sunt din materiale prețioase și strălucitoare, carpete cusute cu fire aurii, scaunele cu inserții de sidef, tăvi ornamentale, narghilele, paftale din argint, un
lampadar cu semilună și multe altele.
Camera a fost destinată primirii oaspeților turci.

Biroul pe care regele Carol I a semnat prima dată un act pe teritoriu românesc se află în Salonul de iarna care este și cea mai spațioasă încăpere din conac.

Scaunul regal pe care au stat regii României în stare perfectă de conservare.

Tot în Salonul de iarna putem admira o frumoasă soba de culoare verde din cahle.

O altă clădire numită Bolnița, a funcționat ca spital pentru săraci.

Mai găsim Baia Turcească și Foișorul lui Tudor Vladimirescu unde pașoptistul și-a petrecut ultimele zile de libertate.


Aleile parcului

În incinta complexului mai descoperim un muzeu al satului. El cuprinde gospodării din zonele viticole și pomicole ale întregii țări . Căsuțele sunt cochete și bine întreținute cu personal amabil.

Locul este plin de liniște, o plimbare făcută aici nu numai că te va relaxa dar vei simți cu adevărat atmosfera anilor trecuți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *