Dăinuire peste timp, Mânăstirea Cozia

Pe malul Oltului pe un drum frumos plin de serpentine după ce treci de Râmnicu Vâlcea ajungi în stațiunea Călimănești-Căciulata. În imediata apropiere, la numai 3 km se află așezământul monahal Cozia. Aici găsim o biserică care dăinuie de peste 600 de ani. Biserica are hramul Sfânta Treime. Ctitorul ei a fost Domnitorul Tării Românești, Mircea cel Bătrân. Biserica a fost ridicată între anii 1387-1388. Sfințirea bisericii s-a făcut la 18 mai 1388. Pictura  din interior s-a realizat între anii 1390-1391.

A fost construită de meșteri din Moravia, după modelul bisericii sârbești din Crusevat, din piatra alba tare. Ornamentele sunt frumos proporționate iar rozetele care se află deasupra ferestrelor datează de pe vremea lui Mircea, biserica fiind reparată și renovată de câteva ori de-a lungul timpului, de către Neagoe Basarab, Radu Paisie și Constantin Brâncoveanu.  În timpul voievodului Neagoe Basarab s-a construit fântâna care-i portă numele.

Drumul

Manastirea Cozia 5

Manastirea Cozia 8

Călimămești – hotel Central

Manastirea Cozia 9

Biserica mânăstirii Cozia ctitoria domnitorului Mircea cel Bătrân

Manastirea Cozia 1

Manastirea Cozia 2

În dreapta fântâna lui Neagoe Basarab

Manastirea Cozia 3

Detaliu pictură Stânta Treime

Manastirea Cozia 4 Manastirea Cozia 10

Intrarea în muzeul mânăstirii unde putem vedea cărți, evanghelie,  icoane și diverse alte obiecte de cult care au o valoare inestimabilă.

Manastirea Cozia 6

Într-o nișă discretă aflată lângă intrarea în muzeu se află portretul lui Mircea cel Bătrân sculptat în piatră albă veghind ca o umbră asupra ctitoriei sale spre a dăinui în timp încă multe secole de acum înainte. Anul acesta împlinindu-se 600 de ani de la moartea domnitorului (1418-2018).

Manastirea Cozia 7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *