Archive for Diverse (alte flori și alte pasiuni)

Maramureș – locuri de poveste

De mult doream să ajung în îndepărtatul Mamarureș. Ocazia s-a ivit pe negîndite. Rămân recunoscătoare pentru invitație. Călătoria a început la câteva ore după miezul nopții și a durat destul până la destinație. Drumul a fost plăcut, am primit informații despre locurile pe unde am trecut despre obiective de interes turistic și istoric.

Partea I

Drumul nu a fost plictisitor peisaje minunate și cum am mai spus multe obiective interesante.

Cetatea Rupea – primul obiectiv interesant zărit din goana autocarului după ce am trecut de Brașov. Cetatea este impozantă se zărește de departe și parcă stă de veghe peste întinderea ținuturilor liniștite.

Sighișoara – Catedrala Ortodoxă, albă și măreață nu a trebut neobservată.

Reghin – Piațeta din Reghin și Biserica Catolică.

Reghin – Biserica Ortodoxăâ

Spectacolul norilor.

Ne apropiem, vremea schimbătoare.

Intrarea în Maramureș marcată prin vestita și unica poartă maramureșeană.

Am ajuns la destinați în comuna Oncești – Maramureș spre sfarșitul zilei. Comuna este la capăt de țară, cu toate acestea ne-am simțit ca acasă.
Am fost întâmpinați de niște pui de moroșeni timizi dar darnici alături de cîteva domnișoare frumoase, vesele și pline de voie bună.

Simpațicele noastre gazde.

Obicei specific Maramureșului, oale agățate în copac.

Mânăstirea Peri Maramureș – cea mai înaltă biserică de lemn din Europa având o înălțime de 75 m. Cum pășești în curtea mânăstirii observi silueta suplă a bisericii aflată la capătul unei alei împodobită cu flori diver colorate protejate de o minunată bordură de nuieșle de alun. Interiorul bisericii nu este terminat cu toate acestea arată foarte frumos, icoanele sunt fascinante. Se spune că în centru bisericii s-au săvârșit minuni.

Va urma partea II

Săpânța – Biserică și Cimitirul vesel.

Crin Rising Moon

Minuni de flori are acest crin. Pe lângă parfumul special florile lui sunt uriașe (lungime 16-17 cm deschiderea florii 20 cm), cu textură foarte fermă. Culoarea galben auriu este conturată cu o dungă de culoarea ciocolatei cu lapte. Planta foarte viguroasă poate atinge înălțimea de aproximativ 2 m. Este o încântare s-o privești și să-i simți parfumul. Relaxare totală.

Grădina de flori în luna Iunie

Luna Iunie este cea mai înfloritoare lună a anului. Acum înfloresc Clematitele pe ramurile cărora se văd zeci de flori. Sunt atât de multe încât ai senzația că privești o dantelărie cum numai natura poate crea. Crinii regali încep și ei etalarea florilor cu parfum divin. Trandafirii au fost plini de flori dar ploile le-au afectat cam tare însă vor înflori din nou, doar sunt trandafiri de lună. Micile begonii rotunde aidoma unor mingi divers colorate cu petale sidefate sunt atât de frumoase. De Oenothera speciosa ce să spun, la fel precum Clematitele sunt pline de flori parfumate care atrag albinele în zorii zilei. Zumzetul lor nu-l poți ignora, te mobilizează instant. Spectacolul nu s-a terminat, urmează leandrii pe care-i puteți
vedea aici. super înfloriți anul trecut.

Unde te poți simți cel mai bine decât acasă.

Orhidee fluture – Orchis papilionacea

Nu multă lume știe că și pe teritoriul țării noastre cresc orhidee. Ele nu sunt atât de spectaculoase ca cele exotice însă au farmecul și frumusețea lor. Sunt plante terestre, le vom găsi în special în zona de sud-vest a țării (jud. Caraș-Severin, în Parcul Natural Porțile de Fier și pe valea Cernei). Sunt iubitoare de soare dar se pot dezvolta și la semiumbră. De aceea le vom găsi pe lângă lizierele pădurilor, luminișuri, pe pajiști însorite sau mlaștini. Solul preferat este cel calcaros.

O orhidee are nevoie de câțiva ani pentru a înflori, de aceea ocrotiți-le atunci când le întâlniți. Rupându-le veți contribui la dispariția lor.

Mulțumiri Doamnei Dr Ina Petrescu pentru foto.

Început de an primăvăratic

Anul acesta a început cu zile splendide, calde și soare generos. Vreme bună pentru o mică plimbare pe lunca Dâmboviței acum cu alei amenajate pentru promenade. Deși vegetația e în repaus iar culorile sunt cenușii, dacă știi să privești cu atenție găsești petele de culoare ale măceșilor, din când în când luciul Dâmboviței strălucește printre tufele de păpuriș și albul lebedelor plutind grațioase și liniștite acompaniate de lișițe . Prin vârful unui copac dacă ai noroc poți vedea vreun șoim singuratic căutând cu privirea lui ageră o pradă. Se poate întâmpla să o întâlnești și pe cumătra vulpe căutând ceva de mâncare. Hai la plimbare!


Vulpea a fost surprinsă cu ceva timp în urmă când toamna este pe sfârșite. Cerceta curioasă o cutie de Coca-Cola în același timp precaută la ce se întâmpla în jurul ei. A păstrat distanța cât a crezut ea de cuviință apoi a dispărut brusc când a simțit că distanța scade. Așa se explică calitatea fotografiei.

Povestea zilei

Patru pisicuțe foarte frumoase, trei mai curajoase una mai sfioasă, într-o zi de toamnă blândă, au simțit prezența mea străină și-au pornit în cercetare.

Ne plimbăm?

Da, sigur. Hai să mergem.

Unde este cel mic?

Hai să-l căutam.

Of, ce bine că l-am găsit.

Callistephus_Ochiul-boului

Callistephus- Ochiul boului

Aceste flori le știm de mult timp, le privim, le admirăm, ne bucuram de diversitatea coloritului lor. Le vedem prin grădini începând cu jumătatea lunii iulie încercând să facă față celorlalte flori mai cu pretenții și chiar reușesc. La fel ca la multe specii de flori și aici s-au obținut hibrizi noi foarte frumoși cu o varietate mai mare de culori și forme interesante ale petalelor. În fotografiile de mai jos puteți vedea cât de frumoase sunt florile și vă puteți convinge că și veteranul Callistephus – Ochiul-boului evoluează.Aguilegia

O plantă de grădină care-mi place foarte mult, Aguilegia este numele ei. Denumirea populară este Căldărușă. Își face simțită prezența începând cu jumătatea lunii Mai. Crește sub formă de tufă cu tije subțiri aparent fragile pline cu flori de diverse culori (albastru, roz, alb, mov, galben) iar forma asemănătoare unor clopoței. Este plantă perenă deloc pretențioase. Înmulțirea se face prin semințe sau divizarea tufelor. Grația și delicatețea ei nu trec neobservate. Încă ceva, unele varietăți de Aguilegia au și parfum. Căutați-o, va aduce grădinii voastre un aer romantic.

Rândunele

Sunt aproximativ  5 ani de când o pereche de rândunele mă vizitează în fiecare an. Din luna mai și până pleacă poposesc pe la mine, nu știu unde au cuibul dar vin în vizită. La început au fost sperioase și suspicioase. Cum mă vedeau își luau zborul. La un moment dat au fost 4, semn că au apărut puiuții. Anul acesta am observat că prezența mea nu le-a mai speriat. Nu știu dacă sunt aceleași, tind să cred că da. Lucrul cel mai minunat este că în fiecare zi după prânz îmi oferă un concert de triluri cum numai ele știu să-l dea.

HIBISCUS MOSCHEUTOS

HIBISCUS MOSCHEUTOS

Ce este spectaculos la acest hibiscus? Florile lui imense.
Dimensiunea lor are în jur de 20 cm, culorile care se regăsesc pe flori sunt diverse: alb, nuanțe de roz, nuanțe de rosu. Unele flori au în centru o inimă roșie, altele sunt degrade altele numai culoarea de bază. De asemenea frunzele au nuanțe de verde, verde crud cu frunze lucioase, verde argintiu catifelate. Florile apar din luna Iulie, ele țin numai 1 zi dar avantajul este că face mulți boboci așa că ne putem bucura de flori multe zile.
Acest hibiscus se poate planta în grădină el rezistă pe perioada iernilor de la noi. Toamna tulpina se taie lăsând câțiva cm din tulpină de la baza pământului. Se poate proteja pentru siguranța.
Primăvara următoare vor apare mai mulți lăstari planta devine ca un arbust stufos implicit vor fi și mult mai multe flori.

Bobocul de Hibiscus Moscheutos arată foarte interesant

Ziua următoare bobocul este gata de a se deschide. În decurs de 2 ore floarea este deschisă.